Testa nya kvastarna.se på http://beta.kvastarna.se/

HBK 100 år: Jesper Mattsson

Jesper Mattsson började spela fotboll i Visby/Gute. Första klubb på fastlandet var Gefle IF, där han under sina tre år spelade med gamle HBK:aren Per Olsson. 1994 gick han över till den allsvenska nykomlingen BK Häckken, som dock åkte ur direkt. Det gjorde att mittbacken skrev på för HBK och han fick vara med om ett fantastiskt första år.


Den allsvenska debuten med HBK skedde i premiärmatchen hemma mot Helsingborgs IF, vinst 2-1. Tillsammans med Tommy ”Hacke” Andersson bildade han ett stabilt mittpar och under året var det bara ”Jeppa” som missade en match. Något mål i Allsvenskan blev det inte, men väl i cupen. För i cupfinalen mot AIK var det han som fastställde slutresultatet till 3-1 i 71:a minuten.

Drygt en vecka efter cupsegern fick han göra sin enda A-landskamp. Förbundskapten Tommy Svensson gav han chansen i EM-kvalmatchen mot Island (1-1). I laget fanns fortfarande en massa VM-bronshjältar kvar; såsom Ravelli, mittbackkollegan Patrik Andersson, Brolin, Schwarz, Thern och anfallsparet Dahlin och Kennet Andersson.

På hösten var det spel i Cupvinnarcupen och ”Jeppa” var givetvis med i den fantastiska matchen mot Parma, vinst 3-0, en match som HBK:are aldrig glömmer.

Även 1996 och 1997 var han och ”Hacke” stabilt mittbackspar, och det hela resulterade i ett SM-guld 1997. Samma år fick just Jesper Hallandspostens Dribblern.

1998 hade ”Hacke” slutat och han fick först dela mittbackssysslan med Tommy Jönsson och under de sista matcherna med Michael Svensson. När säsongen var över försvann gotlänningen till Premier League-laget Nottingham Forest. Under Ron Atkinssons ledning åkte laget ur och ersättare blev David Platt.

Så mycket spel i England blev det inte. Tidigt skadade han mjälten och var borta i tolv veckor. I en försäsongsmatch på sommaren 1999 skadade han knäet och till slut var hans fotbollskarriär över.

2002 återkom han för några säsongers spel i IS Örnia.

 

Jesper Mattsson
Född 18 april 1968
Från BK Häcken 1995, till Nottingham Forest 1998
Allsvenska matcher/mål: 101/8