Testa nya kvastarna.se på http://beta.kvastarna.se/

Kommande motståndare: Helsingborgs IF

Totalt har HBK och Helsingborgs IF mötts vid inte mindre än 77 tillfällen i seriesammanhang. 67 gånger har det gällt spel i Allsvenskan och vid tio tillfällen spel i div. 1 (gamla div. 2). Statistiskt sett har HBK ett litet övertag med 32 segrar mot 29 för HIF. Målmässigt är det dock lite underläge med 112-117.


 

På Örjans vall har lagen mötts vid 38 tillfällen tidigare. 22 av matcherna har slutat med hemmaseger medan HIF tagit med sig alla poäng hem vid tio tillfällen. Sex gånger har det slutat oavgjort. I fjol vann HBK med 2-1 efter mål av Johan Blomberg och Kristinn Steindórsson men innan dess vann HIF tre raka gånger på Örjans vall. Innan 2010 hade de bara en seger på 21 raka bortamatcher mot HBK.

I lagen som möts nästa söndag på Örjans vall finns det flera spelare som kommer att spela mot sina tidigare klubbar. I HIF återfinns spelare som Peter Larsson och Andreas Landgren som spelat för HBK tidigare, medan i det härliga blåsvarta stället finns Christoffer Andersson, Fredrik Liverstam, Joseph Baffo som alla representerat HIF i högsta serien medan Junes Barny spelat i ungdomsverksamheten i HIF.

Andra kända spelare som spelat med bägge föreningarna har vi HBK:s förste allsvenske tränare; Gunnar ”Lill-Gunnar” Ohlsson som var med i den allsvenska starten 1924/25 för skåningarna. Han kom till HBK 1933 som spelande tränare och var med om bronset 1933/34 under premiärsäsongen.

Vid nästa medalj fanns det två spelare med HIF-anknytning. Rune ”Ludde” Ludvigsson hade via Gårda BK hamnat i HIF innan han gick till IS Halmia. Till HBK kom han i mitten på 1950-talet och var med om det stora silvret 1955. Den andre spelaren var Sylve Bengtsson. Han började i HBK där han blev svensk juniormästare. Han flyttade ner till HIF och var med om att ta olympiskt brons 1952 innan han återkom till HBK. Det blev senare ytterligare en allsvensk sejour i HIF för bagaren. 

För att nämna några av alla de andra spelarna som varit i båda klubbarna har vi Hans Selander, som debuterade som 17 åring i Allsvenskan för HIF och som var lagkapten för HBK när det första SM-guldet lyftes 1976.

Vem har glömt Jonas Dahlgren som var med om att skjuta upp HBK i Allsvenskan 1988 och då spelade tillsammans med Sven-Åke Landgren. Det finns många fler att nämna, som t ex Martin Fribrock, Christian Järdler, Magnus Arvidsson och Mikael Rosén (Gustavsson).

Inför årets säsong har det skett en del förändringar i HIF:s trupp. Nyförvärv är målvakten Matt Pyzdrowski, Ängelholms FF, Anton Wede, Falkenbergs FF, Lalawélé Azakora, AIK, Mohamed Ramadan, IFK Malmö samt Astrit Ajdarevic, Standard Liège (lån). Lämnat har Christoffer Andersson, HBK, Måns Ekvall, Landskrona, David Svensson, Motala, Andreas Linde, Molde, Elias Andersson, Varberg, David Accam, Chicago Fire och Arnor Samrason, Torpedo Moskva gjort.

På tränarsidan har Roar Hansen lämnat då han numera tränar Åtvidabergs FF. Ny tränaren är den legendariske spelaren Henrik ”Henke” Larsson som har en fantastisk spelarkarriär i bl.a. Celtic, Barcelona och Manchester United.