Testa nya kvastarna.se på http://beta.kvastarna.se/

Kommande motståndare: IFK Göteborg

På söndag kommer klassiska IFK Göteborg till Örjans vall för allsvensk fotboll. ”Blåvitt” vann i helgen svenska cupen och kan lägga ytterligare en pokal i prisskåpet. De stora segrarna är dock vinsterna av UEFA-cupen 1982 och 1987.

Två av spelarna som vann i söndags är ju hämtade från HBK. Dels högerbacken Emil Salomonsson, som lämnade HBK under hösten 2011, men även anfallaren Mikael Boman som inför denna säsongen gick över till ”Änglarna”. Men det är betydligt fler spelare och tränare som varit i bägge föreningarna.


Daniel Alexandersson spelade två säsonger i HBK i slutet på 1990-talet. Via Falkenbergs FF och IF Elfsborg blev det spel under två säsonger i IFK.

Brodern Niclas Alexandersson är en än större IFK-profil. I HBK blev det spel i A-laget 1989-95 innan han gick över till IFK. Därefter blev det spel i Sheffield Wednesday, Everton och West Ham innan han återkom till Blåvitt.

Reine Almqvist gjorde åtta säsonger i IFK Göteborg, vilka han även tränat i Allsvenskan. Han var under 2014 med i HBK:s tränarstab.

Robert Andersson gjorde en kontroversiell övergång till IFK under 1997 men drygt 1,5 år senare var tillbaka i HBK, och hade då även spelat i grekiska Iraklis.

Mats Jingblad tränade HBK 1992-95 och lämnade senare för IFK vilka han tränare i 2,5 år och med ett SM-guld 1996 som största bedrift.

Sebastian Johansson slog igenom i IFK och stack 2005 till Malatyaspor K i Turkiet. Två år senare kom han till HBK men efter två år skrev han på för Örgryte IS.

Burserydssonen Mats-Ola Carlsson spelade två säsonger för HBK 1984-85 innan han återvände till moderklubben. Där blev sejouren klar och under 1986 skrev han på för IFK, med vilka han vann UEFA-cupen.

Thomas Lansing kom till HBK 1987 från just IFK Göteborg, men där han var tredje målvakt. Efter tre säsonger i HBK skrev han på för Västra Frölunda IF.

Peter Larsson gjorde sin landslagsdebut under sina två säsonger i HBK men skrev 1984 för IFK Göteborg. Efter UEFA-cupsegern skrev han för Ajax och blev senare svensk mästare med AIK.

1997 blev Mats Lilienberg svensk mästare och skyttekung i HBK-tröjan. Han hade då spelat med IFK i två säsonger men fick bara guld 1995. Han spelade även allsvenskt för Malmö FF och Trelleborgs FF.

Stefan Lindqvist debuterade i Allsvenskan 1986 för HBK. Fyra år senare blev det proffsspel i Xamax Neuchatel men det blev snabbt övergång till IFK. Där blev han svensk mästare vid inte mindre än fem gånger.

Stefan Lundin var tränare i HBK 1984-86, men var även allsvensk tränare för Gefle IF, IFK Göteborg (1999-2002), Örebro SK och BK Häcken.

Gunnar Rydberg spelade allsvenskt för IFK 1924-36 innan han kom till HBK för en kort sejour. Han var senare även allsvensk tränare för IFK Göteborg 1948-49.

Stefan Selakovic kom från Varbergs GIF till HBK 1996. 2001 flyttade han till Heerenveen i Holland innan han senare återkom till svensk fotboll när han skrev på för IFK Göteborg. Sin aktiva karriär avslutade han 2012 genom att återkomma till HBK.

Ola Svensson började karriären i HBK:s fotbollsskola men efter degraderingen 1987 skrev han på för IFK. Där blev det spel t o m 1993 och han blev dubbel mästare i IFK för vilka han även var lagkapten.

Samuel Wowoah var i HBK under 1,5 säsong i början på 2000-talet. Han spelade även allsvenskt för Djurgårdens IF, Örebro SK och IFK Göteborg (2005-06).