Testa nya kvastarna.se på http://beta.kvastarna.se/

Linus har nya mål i sikte

laholm För några månader sedan kom det tråkiga beskedet: före detta stortalangen Linus Wikander hade bestämt sig för att helt sluta med fotbollen. Skador ställde till det för 23-åringen – som nu satsar allt på en karriär inom militären.

– Det känns som ett klockrent beslut, jag ångrar ingenting, berättar Linus Wikander. ”Linus har tillräckligt med kvalitet för att kunna spela fotboll utomlands. Jag kan se honom i den spanska ligan”. Orden är Jens Gustafssons och om Linus Wikander. Gustafsson, numera huvudtränare i IFK Norrköping, var på den tiden Wikanders U19-tränare i Halmstads BK.– Han berättade det för mina föräldrar och givetvis gav det mig massor med motivation, säger Linus Wikander.– Jag har alltid haft som mål att ta mig högst upp, men skador har hindrat mig.Skador, ja. Linus Wikander är inte den förste vars karriär förstörts av skador och så klart heller inte den siste. I Wikanders fall var det först ett par knäskador som ställde till det och mot det som blev slutet av karriären, baksidor lår. – Jag kände inte motivation längre eftersom det hade pågått så länge. Jag var skadad när jag spelade i Högaborg och sedan blev jag skadad igen när jag kom tillbaka till Laholm. Då kände jag att jag var tvungen att börja tänka om lite.

Då kom beskedet att fotbollskarriären var över, 23 år gammal. Istället för fotboll är det nu en militär karriär som gäller.– Det var ett enkelt beslut eftersom jag alltid velat göra det militära. Jag sökte in direkt och hamnade på Kallinge F17.

Hur ser dina dagar ut där?– Det är otroligt blandat. Vi skjuter, det är vård av material och vi gräver värn. Det är några av grejerna. Nästa vecka ska jag börja skyddsvakt.

Hur trivs du?– Det är fantastiskt. Efter att jag tog studenten har jag haft 16 olika jobb och jag kan inte säga att jag har trivts utan det var mest för fotbollens skull som jag hoppade runt, säger han.– Nu känner jag att jag har hittat något som passar mig. Jag får röra på mig hela tiden och man blir ständigt utmanad.

Det har gått några månader sedan ”Limpan” valde att sluta med fotbollen och än så länge verkar beslutet vara rätt.– Jag ångrar inte mitt beslut att sluta med fotbollen, men längre fram kanske det ändå blir att jag lattjar lite fotboll. Vi får se, jag har åtminstone inte något behov av fotboll just nu.

Vad är planen med din militära karriär?– Efter att jag har gjort min befattning här kommer jag nog att söka mig vidare. Jag vill bli jägare eller rättare sagt prickskytt men på grund av mitt opererade knä fick jag bara ett B på det testet och man måste ha ett A.– Det blir en lite längre väg att gå men det känns okej. Jag får en bra grund här som brandman i försvarsmakten och det är en bra grej att falla tillbaka på om man inte vill fortsätta.Gamla skador fortsätter alltså att spöka för 23-åringen, som redan hade börjat tänka på att sluta inför det som blev hans sista säsong.– Jag kände att jag skulle köra den säsongen och se efter det. När jag kände det blev det lite stress inombords att jag ville kunna spela under säsongen eftersom det kanske var den sista och därför skötte jag inte min rehabilitering som jag borde ha gjort.

Linus spelade med en sträckning i baksidan under starten på säsongen. Trots det imponerade han stort för LFK och var lagets största offensiva hot.– Det fungerade inte hundra, men tillräckligt bra. Men i den femte matchen brast baksidan igen och då kände jag att nu får det räcka.

Hur togs ditt beslut emot av familj och vänner?– De har alltid stöttat mig i alla beslut, till 100 procent. Pappa tycker det är jättekul med militären eftersom han själv varit här och jag har alltid velat följa upp min bakgrund till det militära.Linus Wikander berättar att ett av hans mål är att göra utlandstjänst.– Det vet jag inte hur de hade reagerat på, jag kan ju förstå deras oro om jag åker till Afghanistan. Men jag har alltid velat göra utlandstjänst.

Du verkar vara tydlig med att hela tiden sätta upp mål?– Så är det. Jag sätter upp delmål för att sedan kunna nå mitt mål. Mitt mål är att klara den här befattningen för att kunna bli prickskytt längre fram. Jag är den bästa skytten i min pluton.

Många vill se dig på fotbollsplanen igen, hur ser du på en eventuell comeback i framtiden?– När jag har en anställning i försvarsmakten och kan koncentrera mig på det kanske jag tar upp fotbollen igen. Jag tror att jag fortfarande kommer att ha kvalitet för att spela i division 2. Men nu vill jag bara ha fokus på det militära, säger Linus Wikander och avslutar.– Kommer man inte utomlands med fotbollen kan man ju alltid göra det inom militären.